Als kind staarde ik al vaak voor mij uit. Zeker wanneer er veel impulsen om mij heen zijn. Heb ik het nodig om te staren. Ik staar dan, als het ware, in het niets en schakel mijn denken uit. Op die manier kom ik weer terug bij mijzelf.
Het staren, hetzij hoe de regen valt of naar de wolken, is een vast onderdeel in mijn dagelijkse patronen. Ik voel mij minder goed wanneer ik het niet doet. Als daar geen ruimte voor is dan mediteer ik.

 

Staren wordt vaak, naar mijn inziens, verkeerd geïnterpreteerd als iets onbeleefd. Hier zijn verschillende psychologische Westerse theoriën over. Op scholen bijvoorbeeld, heb ik daar weleens problemen mee. Ik kan mij in een groepsbijeenkomst afsluiten door te staren. Het is dan, dat ik de groepsrumour niet aan kan, naar mate de dag vordert. De input wordt mij te veel omdat ik op meerdere niveaus waarneem. Ik trek mij dan even terug in mijn eigen wereld omdat ik niet weg kan. Sociaal gezien vinden mensen dat onbeleefd. Voor mij is het een noodzaak.

 

Mediteren

Het wordt door veel therapeuten aangeraden om te mediteren. Ik adviseer het ook vaak aan mensen tijdens mijn werkzaamheden. Een veel gehoorde opmerking is dat mensen het moeilijk vinden om te mediteren. Ze hebben of willen er geen tijd voor vrij maken. En kunnen de rust er niet in vinden. Wat juist een reden is om eraan te beginnen.

Ik begrijp het wel. Als je heel de dag geleefd wordt door je werk en gezin is het ook lastig om tijd te vinden om alles te doen wat gezond is. De dagen vliegen zo voorbij.
Maar wat als je gewoon even gaat staren naar de wolken wanneer je pauze hebt. Zomaar even in het niets. Dat kan al heel veel met je doen.
Waar het omgaat is dat je even afstand neemt van wat “de waan van dag” wordt genoemd. Even alle input verwerken, tot stilstand komen en weer dichter bij jezelf komen te staan. Het maakt je sterker.

 

 

Spiritueel

Voor yogi’s en bijvoorbeeld sjamanen is staren een spirituele oefening. Je hebt hier veel variatie in om te oefenen. Zo kun je staren naar; het vuur, de vlam van een kaars, de horizon, en de zon is ook een bekende. Het verandert je bewustzijn en brengt je dichter bij jezelf.

 

Staarobjecten

Alle mozaïek objecten die ik maak dus ook de vlinders hebben allemaal iets gemeen. Ze zijn fijn om naar te staren. De patronen, symboliek en kleuren nemen je mee en hebben een boodschap voor jou. Je kunt er van alles in zien en ontdekken. Ze beïnvloeden jou onderbewustzijn door ernaar te staren. De objecten geven rust en ondersteunen jouw persoonlijke en/of spirituele groei.

Ik maak deze mozaïekstukken in stilte en volg wat ingegeven worden. De patronen en symboliek die erin verschijnen verzin ik niet zelf. Ze ontstaan in het “hier en nu”. Het schrijven wat bij het object hoort, komt op verschillende manieren tot mij. Bij ieder object is het weer anders. Ik ben dan zelf iedere keer weer verrast met wat eruit komt.

Tip!

Een persoonlijk gecreeërd object kan jou verder helpen in je spirituele en/of persoonlijke groei.

Pin It on Pinterest