Een aantal jaren geleden toen ik met een burn-out tegelijkertijd genadeloos in de overgang viel, ging mijn lampje uit. Langzaam probeerde ik op te krabbelen en ging naar een winkel toe die orthomoleculaire supplementen verkocht. Ik was op zoek naar een oplossing om mezelf beter te voelen in een situatie waarin ik zelf niets meer kon doen.

De eigenaar (een orthomoleculaire therapeut) vroeg waarmee hij mij van dienst kon zijn. In het kort gaf ik weer, wat ik nodig had en nadat ik nog wat vragen had beantwoord, adviseerde hij mij bepaalde homeopathische middelen.
Tegelijkertijd begon hij uit te leggen hoe deze kruiden werkten. En toen gebeurde het, ja, genadeloos vielen zijn woorden alsof het niets was. Hij zei als je ouder bent duurt het langer voordat homeopathische middelen werken. Dit komt omdat het een natuurlijk product is. Je kunt het zo zien, dat alles wat in de natuur niet meer vruchtbaar is, niet meer interessant is en langer tijd nodig heeft om te herstellen. Zonder dat er ook maar iets in zijn mimiek veranderde en hij volgens mij niet eens zag dat ik daar met tranen in mijn ogen stond. Zijn woorden kwamen meedogenloos mijn systeem binnen via het hart, om uiteindelijk verwerkt te worden. Terwijl mijn intern systeem helemaal lam was geslagen.
Eigenlijk wilde ik heel hard huilen en tegen hem zeggen: “ Ja, dat is precies zoals ik mij voel. Dank u wel voor deze opbeurende woorden”. Maar het enige wat ik voor elkaar kreeg om te zeggen was: “van goed, doet u mij deze dan maar”.

Gelukkig vind ik altijd troost in de Oosterse filosofie die wat eleganter is met zijn uitleg over hoe de natuur zich manifesteert. In het Oosten gaan ze er namelijk uit van de balans tussen yin en yang. Als je jonger bent heb je meer yang energie. De energie die ervoor zorgt dat je veel activiteiten en beweging aan kan. Daardoor ook sneller kan herstellen. Naarmate je ouder wordt keert dit zich om en worden we meer yin, dus rustiger. Alles wat meer yin is duurt langer dus ook herstel met onbalans.

Dus ja, het klopt wat hij vertelde en is niets meer dan een natuurlijk proces. Maar het neemt niet weg dat men hier in het Westen deze regel zodanig toepast in de maatschappij dat het als een dreiging voelt. Als je ouder, langzamer en/of ziek bent, wordt je vaak als te duur en nutteloos gezien. Wat bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt heel duidelijk zichtbaar is. Zo zijn er nog talloze voorbeelden. Dus ja, mogen wij vrouwen daar dan even verdrietig en gefrustreerd over zijn. Ook deze processen horen bij de overgang, maar goed daar wordt dan natuurlijk nooit over gesproken. “Hoe gaat het met je, goed hoor, alles zijn gangetje”

Wil jij meer weten over de overgang?

Vraag dan hier het gratis E-book “Stralend door de overgang” aan.

Heb je behoefte aan ondersteuning in de overgang?

Vraag dan hier een gratis intake gesprek aan.

Pin It on Pinterest