Sakura

In Japan wordt er in het voorjaar een bijzonder feest gevierd. Het staat bekend als “Hanami Matsuri”. “Hana” betekend “bloem”, “mi” betekend “kijken” en “matsuri” betekend “feest”. Het gaat over het korte durende verschijnsel van de “bloeiende kersenbloesem”. Deze laatste wordt “Sakura” genoemd en staat voor de vergankelijkheid van schoonheid. De “Sakura” duurt ongeveer vijf dagen en de periode waarin dit plaats vind verschilt per gebied. In Japan wordt dit feestelijk gevierd met familie en vrienden bijeenkomsten in parken om samen te kijken naar de “Sakura”.
Symbolisch gezien bekijken en vieren zij dus gezamenlijk “de vergankelijkheid van schoonheid”. Het gaat over de schoonheid van het leven die kort en krachtig is. Alles wat in bloei staat is prachtig maar uiteindelijk vallen toch de blaadjes uit. Vanuit de oorsprong ziet Japan de mens als onderdeel van de natuur. Dit vind je in de hele Japanse cultuur terug. Zeker als het gaat over gezondheid.

 

Overgang Westen

In het Westen wil iedereen oud worden maar niemand wil oud “zijn”. Er wordt meer aandacht geschonken naar alles wat in bloei staat en er dus vruchtbaar uit ziet. Ouder worden in een consumptie maatschappij voelt alsof je langzaam afgedankt wordt. Een issue wat heel erg speelt bij vrouwen die in de overgang zitten.

De vruchtbare jaren zijn voorbij en dan komt de melancholie. Het terug kijken naar wat is geweest. Vaak gaat dit gepaard met vragen over het leven zoals bijvoorbeeld; Wat heeft het leven mij gebracht, Wat ging er goed of mis, Wat nu, Had ik niet… .

De kinderen zijn de deur uit, relaties zijn aan het veranderen en het werk geeft steeds minder voldoening. De korte bloei periode is voorbij en wat wil je doen met de tijd die nog over is. Voor veel vrouwen voelt het als een dreiging i.p.v. iets wat er mag zijn om over nagedacht worden.

 

Overgang Japan

De vrouwen in Japan staan er om bekend minder last te hebben van overgangsverschijnselen. Er wordt vaak gezegd dat dit met het voeding en beweeg patroon te maken heeft. Dat is zeker waar en valt veel over te schrijven. Maar zou het feit dat je in Japan opgroeit met het idee dat je symbolisch gezien “de schoonheid van vergankelijkheid” viert met de hele familie daar niet aan bijdragen ? Dat dit een normaal geaccepteerd proces als onderdeel van de natuur en dus het leven.

Er zijn tradities bekend zoals bij de indianen waar het normaal is om te vieren met familie dat je vruchtbare periode voorbij is. Dat je een vrouw van “wijs bloed” bent geworden. Hoe zou de overgang dan beleeft worden?

 

Kersenbloesem als symbool voor Praktijk Amida

 

Toen ik mijn praktijk vernieuwde in een praktijk waarin 40 plus vrouwen en de overgang centraal staat koos ik intuïtief voor de kersenbloesem. Achteraf ben ik gaan kijken wat de kersenbloesem werkelijk te betekenen heeft. Ik was enorm getroffen door de betekenins.
Blijkbaar mag deze maatschappij zich meer bewust worden van de “schoonheid van vergankelijkheid” en de “vergankelijkheid van schoonheid” . Misschien zouden we dit meer mogen gaan vieren i.p.v. in een depressie zakken. Ik heb al ideeën hierover maar die mogen nog even wachten tot dat het tijd is om deze te laten ontluiken.
Laten we hopen dat de mensheid zich weer terug ontwikkeld naar een maatschappij die inziet dat we als mens uiteindelijk allemaal een onderdeel van de natuur zijn. Dat alles zijn schoonheid en waarde heeft.

 

Pin It on Pinterest