Ik bedoel dit niet respectloos. Er zijn vrouwen die denken dat ze beginnende dementie hebben wanneer ze in de overgang zitten. Ze hebben niet altijd in de gaten dat ze in de overgang zitten of dat het een symptoom is die erbij hoort.
Terwijl ik dit stukje schrijf duurt het vijf minuten voordat ik op het woord symptoom komt. Het geldt dus ook voor mij en heb het hier heel erg moeilijk mee gehad toen ik ermee geconfronteerd werd. Doordat ik tegelijkertijd in een burn-out zat kwam dit probleem uitvergroot binnen. Ik schaamde mij hiervoor en probeerde het op allerlei manieren te verbloemen.

Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik meer ben gaan nadenken over mijn zinsopbouwen en synoniemen.
Deze ontwikkeling was nodig omdat ik graag schrijf en mijn lichtelijke dyslexie ook erger was geworden door de schommelingen in mijn hormonen. De concentraties oestrogeen en progesteron wisselen namelijk sterk tijdens de overgang. Iets waar juist het centraal zenuwstelsel op reageert. Dit veroorzaakt vergeetachtigheid, verwardheid en concentratieverlies.
Niet te min is het enorm balen wanneer je denkt al je kennis kwijt te zijn. Het goede nieuws is dat het geheugen uiteindelijk ook gewoon weer terug komt. Soms ben ik er weer enorm trots op wat ik nog allemaal weet. Alsof kennis die ergens diep in een put lag ineens met een emmer omhoog getakeld wordt. Dan denk ik trots zie je wel, je ben niet gek!

 

EHBO

V Blijft rustig want voor je het weet veroorzaak je een paniek aanval of een opvlieger die het nog erger maakt.

V Blijf diep ademhalen richting een belangrijk acupunctuur punt dat, drie vingers breed onder de navel lig. Dit punt heet in vaktaal op zijn Japans, “Kikei”, zee van ki (energie). Het is een belangrijk punt om te voeden met je ademhaling. Je kunt het midden van je handpalm op dit punt leggen met je andere hand er boven op. Als je bewust naar dit punt blijft ademen dan voed het meteen de nier energie. Zeker bij paniekaanvallen en/of opvliegers is het belangrijk om de nier energie te blijven voeden.

V Als het bovenstaande je lukt dan heb je de kans om gebruik te maken van andere hulpbronnen. Het geheugen bestaat namelijk niet alleen uit hersenen. We hebben nog andere hulpbronnen in het universum waar kennis opgeslagen lig. Je kunt hier gebruik van maken door er op af te stemmen. Als je rustig en gecentreerd blijft in je lichaam door bovenstaande oefening. Je kunt dan als nog uit een penibele situatie komen wanneer je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek heb en je vergeten bent welke opleidingen je de afgelopen 20 jaar gevolgd heb.

 

Pin It on Pinterest