Na een paar weken van hitte, vakantie en weinig tijd besteed aan mijn uiterlijk, kijk ik in de spiegel. Ben ik dat? De spiegeling laat zien dat de tijd zijn sporen heeft achter gelaten. Ondanks dat doet het met mij minder dan in het begin van het overgangsproces. Toch besluit ik er werk van te maken. Ik ga met een uitgebreide schoonheidsbehandeling aan de slag. Waarschijnlijk de laatste naweeën in het proces.

Jaap heeft gekookt en tussen de behandelingen door eten we. Tijdens het eten vraagt Jaap of ik al klaar ben met mijn gezicht. Waarop ik ironisch antwoord; “Nee, voorlopig nog niet”.
“Achterstallig onderhoud”, grapt Jaap.
”Ja, ik word oud”, zeg ik met een gemaakte dramatische toon.
Ineens is daar de stilte waarvan je altijd hoopt dat deze er nooit komt. Verbouwereerd zeg ik; ”Lief, dit is het gedeelte waar je moet zeggen dat het wel mee valt. Dat zeg je normaal ook altijd”.
Met een serieus blik alsof hij mijn woorden niet gehoord heeft, vervolgt Jaap, “dat valt wel mee hoor, je ziet er nog steeds goed uit”.
(Pffft, goed geantwoord, jij mag blijven).
“Ja, maar ik vind dat je het nu echt goed gaat zien”. (drama)
Jaap; “maar als dat niet zo was dan zou er iets niet in orde zijn, het is toch normaal dat je er ouder uit gaat zien ”.
Wanneer ik het gezichtsmasker uit zoek kies ik het masker dat een botox effect belooft.

We kunnen hier natuurlijk alle spirituele clichés op loslaten met schoonheid komt van binnen uit en je bent nog steeds mooi etc. Natuurlijk is dat zo maar neemt niet weg dat dit ook gewoon een onderdeel is wat bij het overgangsproces hoort.
Acceptatie van veranderingen die horen bij het ouder worden. De ‘femme fataal’ die wij vroeger waren, zit nog steeds in ons en wil gezien worden.
Maar ja,….dat was vroeger. Dus daar nemen we langzaam afscheid van.

Accepteren mannen makkelijker dan vrouwen de veranderingen die het ouder worden met zich meebrengt ? Het lijkt er wel op maar toch bespeur ik soms iets anders met een glimlach. Het is niet alleen ik die jurken koopt met mouwtjes.
De T-shirts van Jaap verdwijnen ook steeds vaker uit de kast en worden vervangen door wat meer geklede overhemden. Korte broeken zijn inmiddels vervangen voor luchtige lange katoenen broeken.

De cirkel is rond toen Jaap vertelde dat hij zijn vrouwelijke collega’s een foto heeft laten zien van vroeger. Ja vroegé , toen hij nog het haar had van Ali B. Natuurlijk wordt hij blij als een collega vol bewondering zegt; “ Zo dan, ik zou zo met je getrouwd zijn”.
Wat mij weer deed denken aan een chef van vroegé toen ik voor het Kadaster werkte. Hij liet ook altijd een foto zien van toen hij nog een slank, sportief postuur en lang haar had. Ik dacht toen nog zo; “Als mijn man dat later maar niet gaat doen”.

Dus, nee, lieve vrouwen wij zijn niet de enige die het hier soms moeilijk mee hebben.
Het einde der tijden!?
Alle spirituele vrouwenkul op een rijtje.
Deze gevoelens mogen er ook gewoon zijn. Komt vanzelf weer goed.

Pin It on Pinterest