Ik herinner mij nog goed dat op een mooie zomerse dag een lief jong meisje net uit school kwam en aan haar moeder vroeg waarom ze toch die schoenen droeg. Ze duiden daarmee op de hoog gehakte prada’s met tijgerprint van haar moeder. Op zich een goede vraag.

Waarom dragen vrouwen deze onmogelijke hakken?

Verdrietig wordt ik als een collega mij verteld over een boek waarin vrouwen aangemoedigd worden om op dergelijke hakken te gaan lopen. Met als boodschap dat vrouwen er dan zelfverzekerder, sterker en meer sexy uit gaan zien.
Hoge hakken zorgen voor een onstabiele lichaamshouding en creëren op de lange duur klachten. Je loopt als het ware op je tenen, letterlijk en figuurlijk. Dat houdt niemand een hele dag vol, laat staan een hele week. Bovendien wil je niet dat iemand alleen maar valt voor je uiterlijk. De meeste vrouwen willen op inhoud gewaardeerd worden.

In mijn praktijk heb ik oudere vrouwen gezien waarbij de voeten vergroeid waren omdat ze vroeger dagelijks hakken hebben gedragen. Wat vaak rug klachten oplevert en het blokkeren van de ki (energie) stroom in de meridianen met alle gevolgen van dien.

Dit doet mij overigens heel erg denken aan de Chinese lotusvoetjes in het oude China. Waar het normaal was dat meisjes vanaf 5 of 6 jaar de voeten werden ingebonden werden met alle gevolgen van dien. Gebroken tenen, infecties, bloedvergiftiging en nauwelijks kunnen lopen. Het werd gezien als aantrekkelijk omdat het voor een waggel gang zorgden tijdens het lopen. Op deze manier konden vrouwen ook niet werken en werden afhankelijk van hun man. Pas in 1911 werd dit verboden en misschien zouden ze dit ook met de prada’s mogen doen.

Begrijp mij niet verkeerd. Heb je een spannende date of leuke avond met je vriendinnen trek je natuurlijk je mooiste hakken aan. Als je de rest van de week weer gaat aarde en ontspannen in een vrouwvriendelijke schoen dan hoeft dat helemaal geen problemen te geven.

 

Hielspoor
Opvallend is ook dat veel 40 plus vrouwen te maken krijgen met een hielspoor. In het slechtste geval in combinatie met een ontsteking en aan beiden voeten. Gezien alle hormoonschommelingen na deze leeftijd, lichamelijke veranderingen en energetisch disbalans is het wel verklaarbaar. Als dat eenmaal zover is het dan is de weg naar herstel lang en heb je veel geduld nodig. Zorg daarom goed voor je voeten. Zijn je voeten stijf dan is je hele lichaam stijf.

 

Tip
Koop een klein rubberballetje (niet te zacht en niet te hard) van ongeveer 4cm groot. Leg deze op een niet gladde ondergrond en rol met je voet over dit balletje of leun in met je lichaamsgewicht door te gaan staan. Dit kan pijnlijk zijn. Let daarbij op je grens in wat verdraagzaam is en doseer het. Op deze manier hou je de peesplaat soepel en heeft het ook invloed op de reflexzones in de voet. Wat uiteindelijk je hele gezondheid ten goede komt.

 

Pin It on Pinterest