.

Een boom is als een mens of misschien mogen we het omdraaien. Een mens is als een boom en wil groeien met zijn wortels in de aarde en wind in de haren. Als mens staan we in verbinding en letterlijk tussen de hemel en aarde. We staan verticaal onder invloed van de hemelse en aardse krachten. Horizontaal staan we onder invloed van de maatschappelijke, sociale en economische druk. Als deze druk te groot wordt kunnen we als mens op zielsniveau stagneren of stilstand in groei (persoonlijk/spiritueel) ervaren.

 

Lente

Volgens de Oosterse geneeskunst regeert in de lente het hout element. De meridianen die daar aan verbonden zijn de lever en galblaas meridiaan. Het is de tijd waarbij de “ki” (energie) zich steeds meer gaat opbouwen naar een actievere levenshouding waarin vele dingen tot bloei mogen komen. Dit zie je terug komen in de natuur als een vruchtbare tijd waarin langzaam alles tot volle wasdom komt. Zodat de lente moeiteloos overloopt naar de zomer.
In een mensenleven praat je dan over een tijd die van 0 tot ongeveer het 24e levensjaar loopt. Geboorte begint in de lente van je leven en als je het treft ontwikkel je jezelf tot een liefdevol, mooi, sterk en flexibele kracht. Een mens die evenwichtig groeit door te leren, ervaren en werken daardoor in balans is.

 

Maar wat als dat er voor jou anders uit heeft gezien?

 

 

Misschien was jouw jeugd niet liefdevol, waren er geen kansen om te studeren, had jij te maken met verlies of andere maatschappelijke problemen. Je had geen kans om in volle wasdom te groeien. Dit kan omslaan in frustratie, agressie, jaloezie, verharding, woede en stagnatie in groei op persoonlijk en spiritueel vlak.
In de lente kan dit tot uiting komen wanneer je houtelement niet in balans is maar ook in de overgang. De levermeridiaan loopt door de eierstokken heen. Onder invloed van ouder worden en hormonale veranderingen begint hier het een en ander te rommelen.

Wanneer dit het geval is en je zit in de overgang zit dan heb je niet bepaald een lentegevoel in het voorjaar. Alle moeilijkheden uit je jeugd die niet verwerkt zijn kunnen alsnog naar boven komen drijven. Deze vragen om aandacht en willen alsnog uitgewerkt worden. Het is beter deze signalen niet te negeren vanwege explosie gevaar. Het is niet ongebruikelijk dat onder invloed van de overgang vrouwen in verslavingsgedrag vluchten. In programma’s als “hotter, than my daughter” zie je soortgelijke manifestaties van vrouwen boven de 40 jaar die problemen hebben weg gestopt. De omgeving is er meestal niet van gecharmeerd.

 

Reiniging

Daarom is het ook belangrijk om in het voorjaar te gaan kijken hoe je jezelf lichamelijk en geestelijk kan reinigen zodat de lever en galblaas minder overbelast zijn. Ik raad aan om professionele begeleiding te zoeken als je een intensieve reinigingskuur wil. Zeker als je ouder ben en klachten heb. Persoonlijk ben ik geen voorstander van heftige reinigingskuren.

 

Tips voor een lichte reiniging

Laat een week lang vlees, frituur producten en koffie staan. Minimaliseer het gebruik van suiker of als je het aan kan stop er een week mee. Drink ondersteunende kruiden theeën zoals paardenbloem, gember, brandnetel en kamille. Drink meer water en eet wat lichter zoals bijvoorbeeld soep. Doorbreek gewoon eens wat ingeroeste patronen.

 

Tips voor het opheffen van stagnatie

Ga meer bewegen in de frisse buiten lucht, mediteer of verblijf in stilte. Wanneer er veel emoties naar boven komen ga dan op zoek naar een manier om deze te ventileren. Hoe zou je expressie willen geven aan je emoties ? Wat pas bij jou; zingen, dansen, tekenen ?

 

Geen idee, wat te doen?

Dan ben ik er voor jou. Ik help jou graag verder waar jij vastloopt. Bekijk het lente ritueel of misschien ben je toe aan een persoonlijk traject. Ik help je graag verder.

 

Pin It on Pinterest