Natuurlijk zijn er altijd vrouwen die moeiteloos door de overgang heen rollen. Deze vrouwen hebben waarschijnlijk hun hele leven lang al weinig last gehad van hormonale schommelingen. Voor de meeste vrouwen is het doorgaans een ingrijpend periode van verwarring voor langere tijd. Vaak zijn er onbegrepen klachten, waarbij in het slechtste geval, vrouwen bij niemand te terecht kunnen.

Een veel voorkomend probleem is dat vrouwen niet gehoord en/of begrepen worden bij de huisarts. Als de huisarts het wel begrijpt dan kan deze meestal weinig betekenen op dit gebied. Meestal is het beperkt tot het voorschrijven van hormonen of naar de overgangsconsulent.

Daarnaast vinden vrouwen vaak geen gehoor bij hun partner die meestal ook een leeftijd heeft waarbij er een hormonale verstoringen plaats vinden. Wanneer er dan ook nog eens kinderen in huis zijn van puberale leeftijd is het feest van hormonale onbalans compleet.

Wat er dan vaak gebeurt is dat vrouwen hun heil zoeken bij vriendinnen met hetzelfde probleem. Maar met huidige facebook tijdperk zie je ook aansluitingen ontstaan bij facebook groepen om gehoord te worden. Op zich is het natuurlijk goed om over je gevoelens te praten en deze te uiten anders leidt dit tot nog meer problemen. Bovendien is het ook goed als je verhalen van elkaar herkent zodat je het meer kan relativeren.

Ik heb mijzelf een poosje aangesloten bij een overgang/menopauze groep om een breder beeld te krijgen over wat er bij de overgang speelt. Daardoor kwam ik erachter dat de problematiek nog groter is dan ik al vermoeden.
Wat mij ook opviel is dat er een bepaalde groep vrouwen elkaar steunen met het in stand houden van gedragspatronen die ronduit ondermijnend zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Vaak onder het mom van moet kunnen of kan ons het schelen. Ze sleuren elkaar mee in het vasthouden van problemen en ontwikkelen een klaag gedrag. Zonder actie te onder nemen om de situatie te verbeteren.

Het wordt over gang zegt het al. Het is een over gang naar iets nieuws en bij iets nieuws is het belangrijk dat je nieuwe gezonde patronen mag ontwikkelen die je verder helpen zodat je als vrouw kan groeien. De menselijke natuur is zo ingesteld, groei en ontwikkeling, anders stoppen we al met leven voordat het leven fysiek beëindigt is.

Alles wat niet uitgewerkt of niet goed voor je is, krijg je gereflecteerd in de overgang om er opnieuw naar te kijken. Anders houd het je vast op een plek waar je niet meer wil zijn. Dus waar kies je voor? Wil je verandering in je leven en ga je de uitdaging aan om eerlijk en oprecht te kijken wat er goed gaat in je leven en wat er mis gaat. Of kies je liever voor drama en aansluitingen waarbij dit gehandhaafd blijft. Als mens hebben we altijd een keuze, hoe beperkt de mogelijkheden ook zijn , je kunt altijd een nieuwe weg inslaan.

 

 

Tip
– Probeer geen gehoor te krijgen bij mensen waarvan je van te voren weet of voelt dat ze het niet gaan begrijpen dan wordt de frustratie vaak alleen maar groter.

– Plan een leuke dag met een vriendin die je begrijpt en gewoon naar je luistert. Praat er over en laat het daarna ook vooral weer los en geniet van het samen zijn met iemand die er gewoon voor je is.

– Schrijf je gevoelens, frustraties, klachten op in een soort van dagboek. Maak na een maand eens balans op. Welke klachten zijn verdwenen, welke zijn er nog, wat is het algemene beeld erbij en wat zou je kunnen doen om daar verandering in te brengen. Maak voor jezelf een plan van aanpak waarin je stap voor stap aan een issue werkt.

– Als mens bouwen we allerlei patronen op het gebied van leefstijl, voeding, beweging, ontspanning, wonen, relaties, werk en financiën. Probeer eerlijk naar jezelf te kijken waar het goed gaat en wat anders kan. Soms is het raadzaam om professioneel hulp te zoeken om hier objectief naar te laten kijken.

 

– Met kleine stappen kom je er ook. Je hoeft niet in één week tijd een hele drastische ommekeer te maken tot verandering. Dit is meestal gedoemd om te mislukken. Kleine haalbare doelen werken het best en noteer wat hiermee verandert zodat je kan zien dat het werkt. Dat motiveert en smaakt naar meer.

– De overgang is bij uitstek de tijd om je meer met creativiteit bezig te houden. Tekenen, schilderen, noem het maar wat je leuk vind en alles waar je expressie in kwijt kan kanaliseert allerlei emoties.

Pin It on Pinterest