Amida vertelt…

 

Luisterend en starend door een halfopen raam laat ik mij meevoeren in de magie van het vallen van de regen. Even denk ik terug aan mijn kindertijd waarin ik hetzelfde deed. Ik ging dan op de grond zitten bij een halfopen keukendeur. De regen viel daar op het balkon en werd afgevoerd via een afvoerputje. Na al die tijd doe ik nog steeds hetzelfde.

De regen die steeds harder neervalt, klettert op de straat en wordt begeleid door donderslag vanuit de hemel. Ik geniet van het gevoel dat het mij geeft. Een gevoel van bescherming en warmte. De geur van open haardvuur versterkt het. Mijn ademhaling verdiept zich en mijn geest verstilt. Het water dat vanuit de dakgoot als een klein watervalletje neervalt geeft ontspanning. Wanneer de regen neervalt in een gelijke stroming, die niet te hard en te zacht is, hoor je het ssshht geluid. Het is een kalmerend geluid alsof het zegt wees maar stil.

Rust is één van de kwaliteiten wat toebehoort aan het waterelement binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst wanneer dit element in balans is. Wat dat werkelijk betekend heb ik pas enkele jaren geleden in de diepte ervaren en begrepen. Familie van ons kocht een huis vlak aan het water. Toen ik boven op het terras stond in schemertijd was het water één glad en rustig geheel. Ik zal nooit vergeten hoe de rust van het water als een deken over mij heen viel. Alsof het mij omarmde en tot stilte maanden. Het was een waardevolle les waarin ik mij volledig realiseerde wat er met rust als kwaliteit van het water element bedoelt werd. De regen doet ongeveer hetzelfde met mij. Het is een tonicum voor mijn waterelement.

Het waterelement is bij veel vrouwen in de overgang uitgeput. De nier en blaasmeridiaan is verbonden aan dit element. Naar mate we ouder worden neemt de nier energie vanzelf af. Deze is ook hormonaal verbonden. De nier meridiaan loopt ook door de geslachtsorganen heen. Als deze uitgeput is krijgen we sneller opvliegers. Het is om velen redenen belangrijk om het waterelement te voeden. Dat kan met voeding, do-oefeningen en shiatsu.

 

Tip
Ben je moe, gestrest, burn-out of last van hormonale disbalans luister dan door een halfopen raam naar de regen. Laat je betoveren en meevoeren in de magie van het vallen de regen. Voel en ruik de frisheid die het geeft wanneer de regen zijn werk heeft gedaan. Misschien wil jijzelf in de regen gaan staan en overal het stof vanaf laten spoelen. Geen douche die hier tegenop kan.

 

Note
Yvonne Heijberg is gediplomeerd shiatsu therapeut en do-in docent. Zij vind het een uitdaging om Oosterse kennis in al zijn eenvoud te vertalen naar dagelijks toepasbaarheid in het Westerse leven. Kort geschreven teksten omvatten nooit de volledigheid van een geneeskunst en filosofie die al duizenden jaren oud en onderzocht is.

Pin It on Pinterest