Wanneer je boodschappen gaat doen zie je hem in de verte al liggen. Verleidelijk en op oog hoogte. Hij lonkt vanuit de schappen en glimlacht naar je.
Deze ‘Don Juan’ roept, “neem mij mee en kleed mij uit”. Ik breng je vreugde, genot, een goed gevoel en energie. Na een vermoeiende dag, kun je zijn belofte en glimlach niet weerstaan. Je neemt hem mee in je boodschappenwagen.

Helaas is deze verleider niet betrouwbaar. Zijn belofte houd maar kort stand. Wanneer hij zijn doel bereikt heeft gebeurt het omgekeerde. Je wordt moe van hem, depressief, prikkelbaar, je hormonen raken uit balans en je kunt je niet meer zo goed herinneren wat er gebeurde. In het ergste geval geeft hij jou een negatief zelfbeeld van te dik zijn. Wie wil er nu zo’n “Don Juan”? Ben je verslaafd aan zijn kortstondige “goed gevoel” belofte of heb je toch liever iets wat betrouwbaarder is.

Veel vrouwen zijn er gek op chocola en andere zoetigheden. Wanneer in de overgang je hormonen beginnen te schommelen krijg je waarschijnlijk nog meer behoefte aan suiker. We weten allemaal best wel dat suiker niet gezond is. Dat het welvaartsklachten met zich meebrengt zoals diabetes, schommelende suikerspiegel en overgewicht. Daarnaast zorgt het voor; moeheid, depressieve gevoelens, prikkelbaar zijn, disbalans in de hormonen, wazig in het hoofd en agressie. Het onttrekt vitamine en mineralen uit het lichaam die nodig zijn voor de vertering van suikers. Deze vitamine en mineralen zaten wel in de suikerbiet maar zijn tijdens het proces van suiker maken verloren gegaan. Bovendien vergroot het de kans op ontstekingen in je lichaam.

Waarom zo’n grote behoefte aan suiker ?

Ik beperk mij hier tot de Oosterse visie over gezondheid. De behoefte aan de smaak zoet geeft aan dat er een onbalans is in het aarde element. De meridianen die aan het aarde element toebehoren zijn de maag en milt meridiaan. De meeste vrouwen hebben een afwezigheid van energie in de milt meridiaan (energiebaan). De reden dat deze meridiaan vaak uitgeput is omdat vrouwen nog steeds vaak degene zijn die veel zorg (letterlijk) taken op zich nemen. Vrouwen zijn meestal “cum laude” afgestudeerd in het zich zorgen (figuurlijk) maken over van alles en nog wat. Het in je hoofd blijven zitten met allerlei zorgen, put de milt “ki” (energie) uit. Wanneer je dan ook veel suiker consumeert is dat een grotere belasting voor de milt “ki”. Het disbalans wordt hier groter door en brengt veel moeheid met zich mee

Wat kun je hier aan doen ?

Het meest voor de hand liggende is natuurlijk stoppen met het consumeren van suikers. Dat is niet altijd even makkelijk. Het vraagt om een verandering in je voedingspatroon en het doorbreken van een verslavende gewoonte.

Je kunt het aarde element ook de voeding geven die het daadwerkelijk nodig heeft. Dit zal zich resulteren in een verbetering van de spijsvertering (zowel lichamelijk als geestelijk), beter kunnen concentreren, minder emotionele ups en downs, minder trek in zoet en meer energie.

Je kunt hierbij denken aan voedingsmiddelen die een zoete smaak hebben. Zo hersteld bijvoorbeeld pompoen, wortelen, zoete aardappel en erwten het evenwicht. Deze groentes hebben een neutraliserende werking op het aarde element.

Daarnaast zijn er meerdere manieren om dit element in balans te krijgen zoals met do-in strekkingen, shiatsu behandelingen en persoonlijke voedingsadviezen vanuit de vijf elementen. Dit vraagt om maatwerk omdat er nuances zijn in wat er werkelijke uit balans is.

Suiker challenge

Ergens in augustus start ik de suiker challenge. Ik ga jullie op verschillende niveaus uitdagen om het suiker gebruik tijdelijk te verminderen of stoppen.
Doe jij ook mee?

Deze challenge is alleen te volgen via;
Amida’s; Overgang, gezonde leefstijl en vrouwenkul community. Meld je gerust aan als je wat morele steun kan gebruiken.

Ik stel dan ook de klaag muur in. Je kunt dan de moeilijkheden op dit pad delen. Functioneel klagen mag!, als we daarna de draad gewoon weer op pakken.

Ik doe mee, jij ook!?

Pin It on Pinterest