In eerste instantie ga je altijd naar een huisarts toe wanneer je je zorgen maakt over je fysieke en/of psychische gezondheid. Zeker als je te maken heb met hartkloppingen of een hoge bloeddruk. Al is het maar om uit te sluiten dat hetgeen je ervaart geen echt bedreigende fysieke aandoening is.

De overgang brengt allerlei klachten teweeg. De bekendste zijn: opvliegers, stemmingswisselingen, depressie, moeheid, slapeloosheid en onrust. Wat vaak wat minder bekend is, is dat veel vrouwen in de overgang in een burn-out belanden, angststoornissen ondervinden, spijsverteringsklachten krijgen en vaak een verminderde schildklierwerking hebben met alle gevolgen van dien.

Typische klachten zijn voor een huisarts vaak goed herkenbaar als overgangsklachten. Bovendien kan een bloedtest hier makkelijk uitsluitsel over geven. Hoewel je in de begin fase soms eerst een paar keer op verschillende momenten je moet laten prikken om erachter te komen.

De zogenaamde A- typische klachten is een ander verhaal en wordt niet altijd meteen herkent als overgangsklachten. Over deze klachten kun je dus beter op een andere manier communiceren met je arts.

Het is algemeen bekend dat mannen vaker serieuzer genomen worden bij artsen. Wat kunnen vrouwen hiervan leren? Het heeft te maken met de manier waarop mannen communiceren. Zij kunnen heel technisch uitleggen waar ze last van hebben. Vrouwen hebben de neiging om alles vanuit hun gevoel uit te leggen.

Een belangrijk voorbeeld hierin is het duiden van een hartprobleem.

Een man zal heel concreet aangeven waar hij de pijn op zijn borst ervaart. Vrouwen daarin tegen, die vaak niet willen zeuren en tegelijkertijd wel zo ervaren worden, zullen zeggen: “ ik heb het een beetje benauwd, maar ik heb het ook druk gehad de afgelopen tijd”.

Dit is een simpel voorbeeld met ernstige gevolgen, waar ik in mijn volgende blog meer over zal schrijven omdat maar liefst 35% van de Nederlandse vrouwen overlijdt aan hart- en vaatziekten. Wat neer komt op 22.000 vrouwen per jaar. De symptomen voor hartfalen zijn voor vrouwen anders dan voor mannen.

Laatste tip!

Het is van te voren nodig om te bedenken wat je verwacht van een huisarts. Wil je alleen gerustgesteld worden door onderzoek, of verwacht je een behandeling. Realiseer je dan dat er vaak een hormoonkuur of een pil wordt uitgeschreven. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat dit op zijn zachts gezegd veel nadelige effecten voor je gezondheid heeft en sterk af te raden is. Vergeet niet dat de overgang een natuurlijk proces is waar vrouwen al eeuwen lang doorheen gaan en het overleven. Dus wellicht zijn er natuurlijke manieren die je ondersteunen in dit proces.

Wil jij meer weten over de overgang?

Vraag dan hier het gratis E-book “Stralend door de overgang” aan.

Heb je behoefte aan ondersteuning in de overgang?

Vraag dan hier een gratis intake gesprek aan.

Pin It on Pinterest