“Het smaakt wel wat bitter”, zegt mijn man. “Voortaan misschien iets meer zoet erbij”. “Nee”, zeg ik “de smaak bitter hoort bij de zomer anders wordt het weer aarde”. Jaap is de kok bij ons thuis en kan geweldig koken. Maar koken met de vijf elementen is een ander verhaal. Ik heb die ochtend een nieuw ontbijt recept uitgeprobeerd met gierst, granaatappel, kokos en specerijen die het vuur element uitbalanceren. Daarnaast heeft het nog verschillende andere positieve effecten op het lichaam het geeft bijvoorbeeld rust, stimuleert opbouw van bloed en voed de nier yin.

 

Vuur

Ieder seizoen kent zijn eigen verbintenis met specifieke meridianen (energiekanalen) die door het lichaam heen stromen. In deze seizoenen liggen desbetreffende meridianen meer aan de oppervlakte. Vanuit de vijf elementen gezien hoort de zomer bij het vuur element. De meridianen die daaraan verbonden zijn de hart en dunne darm meridiaan. Echter kent de theorie een uitzondering op dit element omdat er nog twee extra meridianen verbonden zijn namelijk de drievoudige verwarmer en hartbeschermer. Wanneer deze meridianen niet optimaal stromen, of andere meridianen die op een ander manier gekoppeld zijn, kan een disbalans zich gaan uiten. Je kunt dan in de zomer meer klachten ervaren.

 

Liefde

Ik wil het graag hebben over de transformerende kracht van vuur. Alles wat met vuur in aanraking komt verandert en is nooit meer hetzelfde. Als je papier verbrand heb je alleen nog maar as. Wanneer metaal in aanraking komt met vuur dan smelt het en kan het in een andere vorm gegoten worden.
Hoe dit gegeven zich verhoudt met de hart meridiaan heb ik in een exces van dichtbij ervaren bij iemand die mij dierbaar is. Ik heb gezien hoe de kracht van liefde voor iemand, positief en transformerend kan werken. Hoe iemand kan veranderen en het beste uit zichzelf gaat halen door volledige te gaan voor de liefde. Daarvoor bereid is stappen te nemen die anders waarschijnlijk niet genomen zouden zijn. Iemand die na heftige levenservaringen weer geloofd in zichzelf, het leven beetpakt, een toekomst ziet en voor het eerst buiten de comfortzone stapt.
Ja, misschien is het dolle dwaze liefde maar dat maakt niet uit want de stappen die genomen zijn gaan vooruit en kunnen niet meer achteruit. Alles wat met vuur in aanraking komt is definitief en in een exces is de transformatie groot. Geen kleine stapjes maar sprinkhanen sprongen.

 

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunst is de hart meridiaan verbonden aan relaties.

 

Opvliegers

Een van de meest bekende voorkomende klachten tijdens de overgang. Die vaak ook als het meest ongemakkelijk ervaren wordt. Het vuur laait op, stijgt omhoog en het zweet breekt uit. Daar word je niet vrolijk van en put vrouwen vaak uit.
Wat vaak vergeten wordt is dat zweten een functie heeft namelijk het afvoeren van afvalstoffen. Naarmate de overgang vordert en de menopauze in zicht komt menstrueren vrouwen steeds minder. Menstruatie is een manier voor vrouwen om het lichaam te reinigen van afvalstoffen. Dit verdwijnt met de menopauze net als de beschermende functie van oestrogeen. Dus zweten heeft ook een beschermende functie voor het lichaam door het te ontdoen van afvalstoffen die toxisch kunnen worden.

 

Opvliegers als transformerende kracht

Zoals gezegd heeft vuur een sterke transformerende kracht. De medicijnvrouwen binnen de indianenstammen leren vrouwen hoe ze dit vuur kunnen transformeren om hun doelen te bereiken. Het vuur van een opvlieger kan dus positief omgezet worden als kracht om iets bereiken wat je graag wil.
Zo kun je ook de overgang inzetten als proces van heel wording. Het is een proces waarin je uitgenodigd wordt om in je authentieke kracht te gaan staan. Je komt er sterker uit als je maar gaat doen wat juist voor jou is.

 

Tip

– Download mijn gratis e-book “stralend door de overgang”. Je vindt hier meer achtergrondinformatie, inzichten, en allerlei tips. Je vindt deze op mijn website bij gratis E-book
– Bekijk ook eens de behandelingsvormen, bijeenkomsten en workshops die praktijk Amida aanbiedt.

 

 

Notie. Yvonne Heijberg is gediplomeerd shiatsu therapeut en do-in docent. Zij vindt het een uitdaging om Oosterse kennis in al zijn eenvoud te vertalen naar dagelijks toepasbaarheid in het Westerse leven. Kort geschreven teksten omvatten nooit de volledigheid van een geneeskunst en filosofie die al duizenden jaren oud en onderzocht is.

 

Pin It on Pinterest